Το πείραμα του Μάντσεστερ

Διαβάστε περισσότερα……..


Το DNA και το λοιπό γενετικό υλικό της Αμφίπολης μπορεί να συγκριθεί με ανάλογο υλικό από τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και υλικό  τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Ασίας.Ελληνικό αυτοκίνητο υδρογόνου καίει 1 λίτρο κάθε 450χλμ

 Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχια- κών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά,

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.pentapostagma.gr

http://www.ethnos.gr

ΑΜΦΙΠΟΛH- «ΓΙΑΤΙ δεν μας λένε την ΑΛΗΘΕΙΑ για τον ΣΚΕΛΕΤΟ;»

Ο Αρχαιολόγος και εκδότης του Περιοδικού «ΙΧΩΡ» , μιλάει για την τελευταία μεγάλη ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη και σχολιάζει τα δεδομένα. Σε αυτό το βίντεο αποδεικνύει πόσο εύκολο θα ήταν

Διαβάστε περισσότερα……..


https://www.youtube.com

Πώς ο Αγιος Νικόλαος έγινε Αϊ-Βασίλης

Ο επίσκοπος από τα Μύρα της Λυκίας και το συνονθύλευμα μύθων από διαφορετικές εποχές και περιοχές του κόσμου που διαμόρφωσαν την εικόνα του ασπρομάλλη γενειοφόρου με τα κόκκινα………..

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.onlycy.com


Copyright © http://www.sykopetra.com/ 2010 - 2015

Ανθεστήρια - Η Ιστορία των Ανθεστηρίων

Τα Ανθεστήρια στην αρχαιότητα ήταν Ιωνική Γιορτή προς τιμή του Θεού Διόνυσου και γιορτάζονταν κυρίως στην Αθήνα, κατά το μήνα Ανθεστηρίωνα  (τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου)….….…………

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.yermasoyia.org


Mεταλλείο Μεμί στο Ξυλιάτο

Αυτό το μεταλλείο βρίσκεται λίγο πιο έξω από την κατοικημένη περιοχή του χωριού. Σήμερα στο σημείο εξαγωγής του μεταλλεύματος έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος κρατήρας οποίος,  με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει γεμίσει με όμβρια ύδατα.

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.xyliatos.org


ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΜΙΤΣΕΡΟΥ

Από το 1926 μέχρι και το 1974 πολλοί Κύπριοι έβρισκαν δουλειά στα μεταλλεία. Τα μεταλλεύματα χαλκού, αμιάντου, σιδηροπυρίτη και χρυσού εξάγονταν για αυτό το λόγο χρειαζόταν εργατικό δυναμικό για την εξόρυξη τους

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.xyliatos.org
       Αγία Τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς

Διαβάστε περισσότερα……..


Διαβάστε περισσότερα……..


Διαβάστε περισσότερα……..


Διαβάστε περισσότερα……..


Το Θαύμα της Παναγίας  Τσαμπίκας στον Αρχάγγελο Ρόδου http://www.pentapostagma.gr

Το παρόν ποίημα εξιστορεί την ακριβή και αληθή παράδοση του θαύματος της Υπεραγίας Δεσποίνης Θεοτόκου, η οποία διεσώθη μέχρι σήμερα...

http://enallaktikidrasi.com

Κεράσι: Όσα δεν ξέρατε για την τροφή φάρμακο


Read more: http://enallaktikidrasi.com/2014/06/kerasi-osa-den-kserate-gia-tin-trofi-farmako/#ixzz3cmoWU58s


Χαρίζουν στον οργανισμό μας ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ παράλληλα ένα κεράσι έχει μόνο 4 θερμίδες.


Read more: http://enallaktikidrasi.com/2014/06/kerasi-osa-den-kserate-gia-tin-trofi-farmako/#ixzz3cmozx1Hj


Διαβάστε περισσότερα……..


O ΜΟΥΤΟΥΛΛΑΣ http://moutoullas.com.cy

Ο Μουτουλλάς είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και ανήκει στην γεωγραφική περιφέρεια της Μαραθάσας. Έχει υψόμετρο 800 μέτρων. Τα σύνορα του Μουτουλλά είναι: στα βόρεια Καλοπαναγιώτης……………..

O θρύλος λέει πως 3 ενετικά καράβια μετέφεραν τα κειμήλια από την Αγία τράπεζα της Αγίας Σοφίας, που βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/06/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b8%cf%81%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5.html#ixzz3dujSMdbk


Σέντνα (Sedna)Τον Νοέμβριο του 2003 ομάδα αστρονόμων ανακάλυψαν ένα μεγάλο παγωμένο βράχο στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πιο μακριά από τον Πλούτωνα.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/06/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ac%cf%81%cf%80%ce%b1%ce%be%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%b3.html#ixzz3dukgR900


http://www.pentapostagma.gr/

http://www.pentapostagma.gr/ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ

Συκόπετρα
Δικαιώματα copyright: Οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων υλικού για το οποίο έχουμε link σε δικό του ή όχι site, μπορεί να μας ζητήσει την απενεργοποίησή του αποστέλλοντάς μας e-mail μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
Συκόπετρα
Σύν. ΑποδήμωνΚέντρο Νεότ. Συκ.Κυνηγετικός Συλ. Home

Προφήτης Ηλίας

Δημοσιεύματα Θεία Λειτουργία


ΣΥΚΟΠΕΤΡΑ

Flag Counter
Flag Counter


 Ανακοινώσεις  -  Ειδήσεις

Ανθεστήρια 2015
Η Ιστορία των Ανθεστηρίων

Πηγή: http://www.yermasoyia.org

    ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

Ιστορία

Τα Ανθεστήρια στην αρχαιότητα ήταν Ιωνική Γιορτή προς τιμή του Θεού Διόνυσου και γιορτάζονταν κυρίως στην Αθήνα, κατά το μήνα Ανθεστηρίωνα  (τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου).  Γιορτάζονταν επίσης σε διάφορες πόλεις της Ιωνίας.

Οι γιορτές των Ανθεστηρίων στην Αθήνα διαρκούσαν τρεις μέρες.  Η γιορτή περιελάμβανε συμπόσιο όλων των Αθηναίων, διαγωνισμό οινοποσίας και προσφορά στεφανιών από λουλούδια προς τον τιμώμενο Θεό.  Παράλληλα γινόταν μια συμβολική τελετή γάμου, μεταξύ του Θεού και της γυναίκας του άρχοντα βασιλέα, μέσα από την οποία ολόκληρη η πόλη ερχόταν σε κοινωνία με το Διόνυσο και εξασφάλιζε έτσι πλούσιους καρπούς στη γη της.  Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στους νεκρούς και οι πιστοί πρόσφεραν μέσα σε χύτρες, σπόρους στο Διόνυσο και στο χθόνιο Ερμή.

Η λέξη Ανθεστήρια προέρχεται από τη λέξη Άνθος - ήταν δηλαδή η γιορτή των λουλουδιών.  Υπάρχει επίσης η άποψη ότι προέρχεται από το ρήμα «αναθέσασθαι»  που σημαίνει εξορκίζω, αφού η γιορτή των αρχαίων Ανθεστηρίων ήταν και γιορτή αφιερωμένη τις ψυχές των νεκρών και τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων.

Μυθολογία

Τα Ανθεστήρια σαν γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης και της καρποφορίας, συνδυάστηκαν και με το μύθο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης που διασώθηκε στον Ομηρικό Ύμνο προς τη Δήμητρα.

Σύμφωνα με το μύθο, η Δήμητρα είχε αποκτήσει με το Δία μια πολύ όμορφη κόρη, την Περσεφόνη.

Η ομορφιά της θάμπωσε το Θεό του Κάτω Κόσμου, τον Πλούτωνα, ο οποίος μια μέρα την έκλεψε και την πήρε μαζί του στο σκοτεινό του βασίλειο, τον Άδη.

Η Δήμητρα οργισμένη και θλιμμένη κλείστηκε στο Ναό που είχε κτίσει ο βασιλιάς της Ελευσίνας, Κέλεος.  Μαζί της μαράζωσε και ολόκληρη η γη.  Τα χωράφια ξεράθηκαν, τα λουλούδια μαράθηκαν και οι καρποί σάπισαν.  Οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από την πείνα και οι θεοί φοβήθηκαν ότι η ανθρωπότητα θα καταστρεφόταν.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες των θεών, η Δήμητρα παρέμεινε αμετάπειστη.

Ο Δίας έστειλε τον Ερμή στον Πλούτωνα και τον παρεκάλεσε ν' αφήσει την Περσεφόνη ελεύθερη.

Ο Πλούτωνας δέχθηκε αλλά την ώρα που η Περσεφόνη ετοιμαζόταν να φύγει, της έδωσε να φαει ένα γλυκό ρόδι.  Με αυτό το τέχνασμα δεν θα έχανε την αγαπημένη του για πάντα, θα την είχε μαζί του τέσσερις μήνες το χρόνο.

Η Περσεφόνη γύρισε στη μητέρα της και αμέσως όλα τα λουλούδια άνθισαν και οι αγροί γέμισαν με στάχυα και καρπούς.  Η γη άρχισε να βλασταίνει και συνέχιζε να καρποφορεί για οκτώ μήνες,  όσο η Περσεφόνη θα έμενε με τη Δήμητρα.

Τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες θα κατέβαινε στον Κάτω Κόσμο για να ενωθεί με τον Άδη και να δημιουργήσει μαζί του τις δυνάμεις που θα προετοίμαζαν την εφορία του εδάφους.  Το ρόδι που της πρόσφερε ο Άδης, με τα χιλιάδες σπέρματα στο εσωτερικό του, συμβόλιζε λοιπόν τη γονιμοποίηση των χωραφιών, την ένωση του σπόρου με το χώμα, της Περσεφόνης με το θεό του Κάτω Κόσμου.

Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κατά πόσο η γιορτή αυτή των Ανθεστηρίων γιορταζόταν στην Κύπρο και πως.

ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

Γιορτές Ανθεστηρίων

Τα Ανθεστήρια σαν γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, άρχισαν να γιορτάζονται στην Κύπρο τα εντελώς νεότερα χρόνια.

Στην Αμμόχωστο, η γιορτή των Ανθεστηρίων καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.  Παρόμοιες γιορτές γινόντουσαν κατά καιρούς στην Πάφο, Λευκωσία και στην Κερύνεια, όπου μέχρι το 1974, γινόταν μεγάλη έκθεση ανθέων.

Διοργάνωση απο ΓΣΟ

Στη Λεμεσό, η γιορτή των Ανθεστηρίων που ήταν μονοήμερη, διοργανωνόταν κατά το μήνα Μάιο και ήταν μια από τις ωραιότερες εκδηλώσεις της πόλης.  Με κύριο οργανωτή τον Γ.Σ.Ο. (Γυμναστικό Σύλλογο Ολύμπια) και με τη συμπαράσταση μιας επιτροπής από καλλιτέχνες και διανοούμενους, που βοηθούσαν στη διεκπεραίωση του δύσκολου έργου, η Λεμεσός γιόρταζε το Μάιο μήνα τον ερχομό των λουλουδιών.

Όλη η πόλης με επικεφαλής τη νεότητα, πλημμύριζε την πόλη και το Στάδιο του Γ.Σ.Ο. όπου οργανώνονταν οι καθιερωμένες παρελάσεις των ανθοστολισμένων αρμάτων και ομάδων, που  κυρίως προέρχονταν από μαθητές και μαθήτριες όλων των Σχολείων της πόλης.

Στις πρώτες ανακοινώσεις των οργανωτών, αναφέρονταν τα εξής:

«Οι φιλόσοφοι κυνηγούν την ιδέα της ομορφιάς στα διανοητικά τους όνειρα.  Μα εμείς οι απλοί άνθρωποι την έχουμε την ομορφιά μπροστά μας.  Μας ζώνει από παντού.  Να την!!!  Είναι η ανθισμένη γη.  Είναι η φύση που βρίσκεται στην καλή και γλυκιά της ώρα».

Σε μια άλλη ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής, διαβάζουμε:

«…οι γιορτασμοί των λουλουδιών αποτελούν παράδοση Ελληνική, που εκδηλώνει ότι όμορφο, ότι ωραίο, ότι λεπτό και χαροποιό έχει να δείξει η ανθρώπινη ψυχή.  Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι τόσο στη σύλληψη των ιδεών και εμπνεύσεων, όσο και στην εκτέλεση τους και την εμφάνιση τους, διαποτισμένοι από το καλλιτεχνικό αισθητήριο εκείνων που τα εμπνεύστηκαν και τα εκτέλεσαν.

… πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ένας από τους κυριότερους στόχους μας είναι η ανύψωση του καλλιτεχνικού αισθητηρίου του λαού μας σε ψηλότερα επίπεδα και ότι ακόμη είναι η συνειδητοποίηση του λαού μας, για τη σημασία που έχει το άνθος, το λουλούδι και γενικότερα η βλάστηση και το φυσικό περιβάλλον στη ζωή μας».

Διοργάνωση απο ΝΕΜΕΣΟΣ

Από το 1967 μέχρι το 1984, η Λεμεσός δεν διοργάνωνε τα Ανθεστήρια.  Το 1984 μέσα στα πλαίσια του έτους παλιάς Λεμεσού, που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Όμιλος ΝΕΜΕΣΟΣ και σε μια προσπάθεια να επαναφέρει παραδοσιακές εκδηλώσεις, αποφάσισε ν’ αναβιώσει τα Ανθεστήρια Λεμεσού.

Το Μάιο του 1985, η Λεμεσός γιόρτασε για πρώτη φορά στο Λανίτειο Στάδιο, την ωραία γιορτή των λουλουδιών.  Στη νέα τους μορφή τα Ανθεστήρια περιελάμβαναν εκτός από την καθιερωμένη παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων και ομάδων και μια μεγάλη έκθεση φυτών και λουλουδιών, καθώς και λαϊκή αγορά.

Η τελευταία διοργάνωση Ανθεστηρίων από το ΝΕΜΕΣΟ, έγινε το Μάιο του 1995, με τη συμμετοχή των πέντε Δήμων της πόλης της Λεμεσού.

ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ

Διοργάνωση απο Γερμασόγεια

Με ανάπαυλα ενός χρόνου, το Μάιο του 1997, άρχισε η διοργάνωση της γιορτής των Ανθεστηρίων από τους πέντε Δήμους της μείζονος Λεμεσού, με πρώτο οργανωτή το Δήμο της Γερμασόγειας και την εκ περιτροπής διοργάνωση από τους υπόλοιπους.

Παρά την πιο πάνω απόφαση, από το 1999 η διοργάνωση των Ανθεστηρίων έγινε μόνιμος θεσμός του Δήμου Γερμασόγειας.

Στόχοι και Σκοποί

Τα Ανθεστήρια στη νέα τους μορφή, είναι διήμερη γιορτή, με πολλαπλούς στόχους και σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους είναι:

Οι διήμερες εκδηλώσεις οργανώνονται το μήνα Μάιο, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής του Ποταμού Γερμασόγειας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Κατά το διήμερο, στο μεγάλο χώρο στάθμευσης της κοίτης του ποταμού, λειτουργούν εκθέσεις, αλλά και λαϊκή αγορά λουλουδιών, με πολλές άλλες παράλληλες δραστηριότητες.

Στα πλαίσια των θεματικών δραστηριοτήτων που δημιουργεί ο Δήμος, λειτουργούν περίπτερα αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπου οι παραδοσιακοί τεχνίτες κάνουν επίδειξη της τέχνης τους και πωλούν προϊόντα τους.

Μέσα στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, λειτουργούν χώροι ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής, ενώ το καφενείο και άλλα ανάλογα περίπτερα, δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά ποτά και γλυκίσματα.

Το αποκορύφωμα της γιορτής, είναι η παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων και ομάδων, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου το απόγευμα της δεύτερης μέρας, με τη συμμετοχή Τοπικών Αρχών, Γυμνασίων, Λυκείων, Δημοτικών Σχολείων, Σωματείων και άλλων Οργανωμένων συνόλων.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Ενέργειες

Με τις εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Γερμασόγειας για αρτιότερη κάθε φορά διοργάνωση, η γιορτή των Ανθεστηρίων έχει καθιερωθεί σαν μια από τις σημαντικές γιορτές της Λεμεσού.

Με την κατάλληλη τουριστική προβολή και διαφήμιση, τα Ανθεστήρια έχουν προκαλέσει τουριστικό ενδιαφέρον, υλοποιώντας έτσι το στόχο της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και τουριστικής βιομηχανίας.