Το πείραμα του Μάντσεστερ

Διαβάστε περισσότερα……..


Το DNA και το λοιπό γενετικό υλικό της Αμφίπολης μπορεί να συγκριθεί με ανάλογο υλικό από τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και υλικό  τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Ασίας.Ελληνικό αυτοκίνητο υδρογόνου καίει 1 λίτρο κάθε 450χλμ

 Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχια- κών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά,

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.pentapostagma.gr

http://www.ethnos.gr

ΑΜΦΙΠΟΛH- «ΓΙΑΤΙ δεν μας λένε την ΑΛΗΘΕΙΑ για τον ΣΚΕΛΕΤΟ;»

Ο Αρχαιολόγος και εκδότης του Περιοδικού «ΙΧΩΡ» , μιλάει για την τελευταία μεγάλη ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη και σχολιάζει τα δεδομένα. Σε αυτό το βίντεο αποδεικνύει πόσο εύκολο θα ήταν

Διαβάστε περισσότερα……..


https://www.youtube.com

Πώς ο Αγιος Νικόλαος έγινε Αϊ-Βασίλης

Ο επίσκοπος από τα Μύρα της Λυκίας και το συνονθύλευμα μύθων από διαφορετικές εποχές και περιοχές του κόσμου που διαμόρφωσαν την εικόνα του ασπρομάλλη γενειοφόρου με τα κόκκινα………..

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.onlycy.com


Copyright © http://www.sykopetra.com/ 2010 - 2015

Ανθεστήρια - Η Ιστορία των Ανθεστηρίων

Τα Ανθεστήρια στην αρχαιότητα ήταν Ιωνική Γιορτή προς τιμή του Θεού Διόνυσου και γιορτάζονταν κυρίως στην Αθήνα, κατά το μήνα Ανθεστηρίωνα  (τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου)….….…………

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.yermasoyia.org


Mεταλλείο Μεμί στο Ξυλιάτο

Αυτό το μεταλλείο βρίσκεται λίγο πιο έξω από την κατοικημένη περιοχή του χωριού. Σήμερα στο σημείο εξαγωγής του μεταλλεύματος έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος κρατήρας οποίος,  με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει γεμίσει με όμβρια ύδατα.

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.xyliatos.org


ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΜΙΤΣΕΡΟΥ

Από το 1926 μέχρι και το 1974 πολλοί Κύπριοι έβρισκαν δουλειά στα μεταλλεία. Τα μεταλλεύματα χαλκού, αμιάντου, σιδηροπυρίτη και χρυσού εξάγονταν για αυτό το λόγο χρειαζόταν εργατικό δυναμικό για την εξόρυξη τους

Διαβάστε περισσότερα……..


http://www.xyliatos.org
       Αγία Τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς

Διαβάστε περισσότερα……..


Διαβάστε περισσότερα……..


Διαβάστε περισσότερα……..


Διαβάστε περισσότερα……..


Το Θαύμα της Παναγίας  Τσαμπίκας στον Αρχάγγελο Ρόδου http://www.pentapostagma.gr

Το παρόν ποίημα εξιστορεί την ακριβή και αληθή παράδοση του θαύματος της Υπεραγίας Δεσποίνης Θεοτόκου, η οποία διεσώθη μέχρι σήμερα...

http://enallaktikidrasi.com

Κεράσι: Όσα δεν ξέρατε για την τροφή φάρμακο


Read more: http://enallaktikidrasi.com/2014/06/kerasi-osa-den-kserate-gia-tin-trofi-farmako/#ixzz3cmoWU58s


Χαρίζουν στον οργανισμό μας ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ παράλληλα ένα κεράσι έχει μόνο 4 θερμίδες.


Read more: http://enallaktikidrasi.com/2014/06/kerasi-osa-den-kserate-gia-tin-trofi-farmako/#ixzz3cmozx1Hj


Διαβάστε περισσότερα……..


O ΜΟΥΤΟΥΛΛΑΣ http://moutoullas.com.cy

Ο Μουτουλλάς είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και ανήκει στην γεωγραφική περιφέρεια της Μαραθάσας. Έχει υψόμετρο 800 μέτρων. Τα σύνορα του Μουτουλλά είναι: στα βόρεια Καλοπαναγιώτης……………..

O θρύλος λέει πως 3 ενετικά καράβια μετέφεραν τα κειμήλια από την Αγία τράπεζα της Αγίας Σοφίας, που βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/06/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b8%cf%81%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5.html#ixzz3dujSMdbk


Σέντνα (Sedna)Τον Νοέμβριο του 2003 ομάδα αστρονόμων ανακάλυψαν ένα μεγάλο παγωμένο βράχο στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πιο μακριά από τον Πλούτωνα.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/06/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ac%cf%81%cf%80%ce%b1%ce%be%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%b3.html#ixzz3dukgR900


http://www.pentapostagma.gr/

http://www.pentapostagma.gr/ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ

Συκόπετρα
Δικαιώματα copyright: Οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων υλικού για το οποίο έχουμε link σε δικό του ή όχι site, μπορεί να μας ζητήσει την απενεργοποίησή του αποστέλλοντάς μας e-mail μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
Συκόπετρα
Σύν. ΑποδήμωνΚέντρο Νεότ. Συκ.Κυνηγετικός Συλ. Home

Προφήτης Ηλίας

Δημοσιεύματα Θεία Λειτουργία


ΣΥΚΟΠΕΤΡΑ

Flag Counter
Flag Counter


 Ανακοινώσεις  -  Ειδήσεις

Πηγή: http://yre-connect.com

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΙΜΝΗ

Από το 1926 μέχρι και το 1974 πολλοί Κύπριοι έβρισκαν δουλειά στα μεταλλεία. Τα μεταλλεύματα χαλκού, αμιάντου, σιδηροπυρίτη και χρυσού εξάγονταν για αυτό το λόγο χρειαζόταν εργατικό δυναμικό για την εξόρυξη τους.

Το 1950 μετά από ειδικές έρευνες από την ΕΜΕ (Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία) εντοπίστηκαν μεταλλεύματα χαλκοπυρίτη στην περιοχή της Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό. Άρχισε τότε η εξόρυξη του. Έσκαψαν υπόγειες στοές στις οποίες κατέβαιναν με το βίντσι. Πολλοί άνθρωποι από το χωριό, τη γύρω περιοχή και από όλη την Κύπρο εργάζονταν στο μεταλλείο του Μιτσερού. Εκείνη την περίοδο υπήρχε οικονομική κρίση και ανομβρία, για αυτό το λόγο κατέληγαν όλοι στο Μιτσερό για να βρουν μια δουλειά έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.

 

Οι εργάτες έμπαιναν από μια κεντρική γαλαρία και σε περίπου 200 μέτρα έφταναν σε ένα ανελκυστήρα, τους κατέβαζαν κάτω και άνοιγαν πολλές άλλες γαλαρίες. Οι εργάτες κάθε γαλαρίας ήταν δύο, ο ένας ήταν φαλιαδώρος, δηλαδή δημιουργούσε μικρές εκρήξεις με την βοήθεια των εκρηκτικών. Μετά τις «φάλιες» εντοπιζόταν το μετάλλευμα και φορτωνόταν μέσα στα βαγόνια. Τα βαγόνια πήγαιναν στον ανελκυστήρα και ανέβαιναν στην επιφάνεια.

  Ο φωτισμός στις γαλαρίες γινόταν με λάμπες οξυγόνου. Όταν έμπαιναν στις στοές και δεν υπήρχε οξυγόνο, η λάμπα έσβηνε, έτσι αντιλαμβάνονταν πως δεν υπήρχε οξυγόνο. Επίσης, δεν υπήρχε εξαερισμός.

 

Ο κ. Μιχάλης Κλαδευτηράς, αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη του… «Οι φαλιαδώροι έκαναν τις εκρήξεις ενώ οι μεταλλωρύχοι ανέμεναν την έκρηξη στη γαλαρία. Μόλις έσκαγε η  «φάλια», ο χώρος γέμιζε τόση σκόνη που ο ένας δεν έβλεπε τον άλλο. Επειδή οι εργάτες όμως αμοίβονταν περισσότερα εάν γέμιζαν περισσότερα από 8 βαγόνια, λυσσασμένοι και αψηφώντας τη σκόνη, ορμούσαν για να γεμίσουν τα βαγόνια τους»

Τα δυστυχήματα ήταν πολύ συχνά. Πολλοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι σακατεύτηκαν. Βάσει επίσημων εκθέσεων, τρεις μεταλλωρύχοι κατά μέσο όρο το χρόνο έχαναν τη ζωή τους και άλλοι τριάντα πέντε γίνονταν ανίκανοι να εργαστούν.                           Ο κ. Δημοσθένης Αθανάση από την Πλατανιστάσα αναφέρει σε ένα ποίημα του…

 

 

«Ολόμουζοι ετρώαμεν ψουμίν μέσα στο σπήλιον

Και ετύχαννεν μερόνυκτα να μεν δούμεν τον ήλιον.

Από το δρώμα το πολλύν έλυωννεν το κορμί μας.

Έπιαννε μας λλιοψυσιά, τ’αφτιά μας εβουίζαν .

Εμείς εσκοτοννούμαστιν τζι άλλοι εθησαυρίζαν.»

Η ασθένεια της πνευμοκονίασης ήταν μια άλλη αιτία να χαθούν  πολλοί άνθρωποι και πολλοί να υποφέρουν μέχρι και σήμερα. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από την ασθένεια αυτή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν γιατί οι πνεύμονες τους γεμίζουν σκόνη. Συνεπώς δεν μπορούν να εργαστούν, αλλά ούτε και να περπατήσουν μερικά βήματα.   

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων από την ασθένεια αυτή πριν το 1958. Μετά το 1958 ύστερα από κινητοποιήσεις και πολύχρονες προσπάθειες έγινε ιατρική εξέταση των μεταλλωρύχων.

Ο κ. Αντρέας Κούρρης από την Πλατανιστάσα ο οποίος εργάστηκε στο Μιτσερό, αναφέρει, σε φυλλάδιο της εποχής, σ’ ένα ποίημα του το προσωπικό του δράμα αλλά και το δράμα πολλών άλλων ανθρώπων…

« Οκτώ ως δέκα βήματα όταν θα περπατήσω

Νομίζω που την κούρασιν ότι θα ξεψυχήσω

Κι αν πης η ηλικία μου χρονών σαράντα είμαι

Μα η πνευμοκονίασης κατάδικων κρατεί με.

Να πάσιν εις την εκκλησιάν δια να προσκυνήσουν

Δεν έχουν τόσην αντοχήν δια να περπατήσουν.»

 

Αποφασίστηκε λοιπόν από την κυβέρνηση να δοθεί σύνταξη αναπηρίας στα άτομα αυτά και έβλεπες στα καφενεία του χωριού άντρες νέους και μεσήλικες να μην μπορούν να κάνουν πέντε βήματα, να λαχανιάζουν και να  κοκκινίζει το πρόσωπο τους. Αν κανείς επισκεφθεί το παλιό νεκροταφείο του χωριού θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί  τάφοι νέων ανθρώπων θύματα της φτώχιας.

 

Οι επιδράσεις του μεταλλείου δεν επηρέασαν μόνο τους ανθρώπους αλλά και το περιβάλλον. Το έδαφος κοντά στην λίμνη έχει χρώμα πορτοκαλί. Οι πέτρες που υπάρχουν κοντά είναι πολύ μαλακές και αν τις πάρεις στα χέρια σου αμέσως λιώνουν. Επίσης, στο χώρο γύρω από τη λίμνη δεν υπάρχουν πολλά δέντρα, επειδή το χώμα έχει μέσα οξύ και καίει τις ρίζες των δέντρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Ακόμα στην λίμνη δεν υπάρχουν ούτε πουλιά ούτε ζώα, επειδή δεν βρίσκουν φαγητό.

 Σήμερα το μεταλλείο του Μιτσερού δεν λειτουργεί πια. Παρόλα αυτά προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση σ ’ ολόκληρη την περιοχή και τους ανθρώπους της. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κοινότητα επιχείρησε να δώσει ζωή στην περιοχή, προσπαθώντας να την δεντροφυτεύσει για δημιουργήσει έτσι έναν πνεύμονα αλλά οι προσπάθειες απέτυχαν. Έτσι το τοπίο παρέμεινε απερημωμένο και για πολλά χρόνια θύμιζε σεληνιακό τοπίο.

Στο χωριό βρίσκονται τα ερείπια της Κοκκινοπεζούλας που θυμίζουν σ’ όλους εμάς τους  αγώνες και τις θυσίες όλων εκείνων που εργάστηκαν εκεί. Η λίμνη όμως και τα μνημεία    αυτα της ντροπής, παραμένουν ανοιχτά στον κάθε επισκέπτη και σίγουρα αποτελούν εστία κινδύνου αφου, τόσο η λίμνη, με αρκετό υγρό υψηλής οξύτητας, όσο και η Γαλαρίες και οι σκουριασμένες εγκαταστάσεις του μεταλλείου, της εξέδρας και του σταθμού των βαγονιών αποτελούν εστια ρύπανσης, μόλυνσης και φυσικού κινδύνου έτσι όπως παραμένουν αφρούρητα και εγκαταλέλειμμενα στο έλεος του χρόνου...

 

Πηγές:

1.      «Το φρικτό δράμα των πνευμοκονιάσεων», του Αντρέα Μαππούρα

2.       Συνεντεύξεις από εργάτες του μεταλλείου

3.      Οι αγώνες των μεταλλωρύχων συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής στον τόπο μας, έκδοση ΠΕΟ, 1999

4.      Ξενάγηση από τον κ. Κώστα Χαραλάμπους, πρώην εργάτη του μεταλλίου, στην Κόκκινη Λίμνη και στο χώρο εξόρυξης του χαλκού.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΜΙΤΣΕΡΟΥ
Η Ιστορία του Μεταλλείου