ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ Copyright © 2010 - 2016 Page 2 Page 5ΣΥΚΟΠΕΤΡΑ


ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ

Συκόπετρα
Δικαιώματα copyright: Οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων υλικού για το οποίο έχουμε link σε δικό του ή όχι site, μπορεί να μας ζητήσει την απενεργοποίησή του αποστέλλοντάς μας e-mail μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
Συκόπετρα
Σύν. ΑποδήμωνΚέντρο Νεότ. Συκ.Κυνηγετικός Συλ. Home

Προφήτης Ηλίας

Δημοσιεύματα Θεία Λειτουργία


Flag Counter
Flag Counter
Αναζητώντας Την Νήσο Κύπρο Page 13 Page 14 Page 20 Page 22 Page 7 Page 9 Page 11 Page 18

Πηγή:   Mano Botrini

Flag Counter
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015

Το μεγαλύτερο μεσαιωνικό γεφύρι

Οδοιπορικό στο Ενετικό γεφύρι Τζιελεφού

Κοντά στο το γεφύρι της Ελιάς ευρίσκεται και το νεότερο «Γεφύρι του Τζιελεφού», όχι μακριά από το παλαιότερο σήμερα μισοκατεστραμμένο, έχει τόξο οξυκόρυφο και άνοιγμα 10,70 μέτρων και το ίδιο πλάτος περίπου και είναι κατασκευασμένο με τούβλα στα άκρα. Το «Γεφύρι του Τζιελεφού» ευρίσκεται στα όρια της κοινότητας Πέρα-Βάσας - Αγίου Νικολάου στο δρόμο κοντά στον «Υδατοφράκτη της Αρμίνου».

Πηγή: http://www.phinivillage.com/cgibin/hweb?-A=742&-V=sights

Το Γεφύρι του Τζιελεφού είναι μια παλιά γέφυρα που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κύπρο (1489 - 1571).Η τοποθεσία γύρω από τη γέφυρα είναι απλά μαγευτική για τον επισκέπτη. Είναι τόση η ηρεμία και η ομορφιά του τόπου, που σε κάνουν, να θέλεις να μείνεις περισσότερο χρόνο. Είναι ό,τι καλύτερο για μια μονοήμερη εξόρμηση με φίλους, με τη γυναίκα ή με την οικογένεια σας. Μπορείτε απλά να περπατήσετε στη γύρω περιοχή κάτω απο τα ψηλά δέντρα και το νερό του Διάριζου ο οποίος περνά κάτω απο το Γιοφύρι του Τζιελεφού.

Πάρτε μαζί σας σαντουιτσάκια ή κάποιο άλλο πρόχειρο φαγητό και κάντε ένα υπέροχο και χαλαρό πικ-νικ με τη συντροφιά σας. Είναι μιά απο τις περιοχές διαμάντια που έχει η Κύπρος μας να επιδείξει και εμείς δεν χαιρόμαστε συχνά. Το «Γεφύρι του Τζιελεφού» ευρίσκεται στα όρια της κοινότητας Πέρα-Βάσας - Αγίου Νικολάου στο δρόμο κοντά στον «Υδατοφράκτη της Αρμίνου».

Πηγή: http://sotira-youth.blogspot.com/2013/06/blog-post_14.html

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 1:19 μμ

Το Ενετικό γεφύρι του Τζιελεφού βρίσκεται σε υψόμετρο 440 μέτρων στο δάσος της Πάφου, έξι χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μεσαιωνικό γεφύρι και είναι κτισμένο πάνω από τον ποταμό Διάριζο.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Βόκαρος» από το διορίζω ή χωρίζω. Για την ονομασία του γεφυριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η λέξη «κέλεφος» είναι ελληνική και σημαίνει αδύνατος η άρρωστος ή από την λέξη «κέλυφος», η οποία ονομασία συνδέεται από κάποιο πρόσωπο η περιστατικό κατά την διάρκεια κατασκευής του γεφυριού.

Τα άκρα της καμάρας είναι κτισμένα από πέτρες καλά πελεκημένες και σε άριστη κατάσταση, καθώς και η κορυφή που είναι το κλειδί του γεφυριού, όπου είναι ευαίσθητο σημείο.
Στην νότια πλευρά μόλις και διακρίνεται χαραγμένος ένας μικρός σταυρός πάνω σε μία πέτρα.

Η βάση του οδοστρώματος είναι κτισμένη από πέτρες του ποταμού. Στην πρόσβαση του γεφυριού και από τις δύο άκρες υπάρχει χώρος αναμονής κάτι που επιδεικνύει ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα κατά τον μεσαίωνα, για αυτό λέγεται ότι ήταν και ο κύριος άξονας που ένωνε την Πάφο με τις υπόλοιπες επαρχίες.

Εξυπηρετούσε τις ανάγκες της περιοχής, συνδέοντας τα χωριά της δυτικής όχθης (Μηλικούρι, Βρέτσια, Άγιος Ιωάννης) με τα χωριά της ανατολικής όχθης (Άγιος Νικόλαος, Καμινάρια, Τρεις Ελιές).

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του γεφυριού είναι το μεγάλο ύψος του από την κοίτη του ποταμού και το μικρό πλάτος του οδοστρώματος, όπου τα ορμητικά νερά του ποταμού δεν μπορούσαν να φράξουν το στόμιο του γεφυριού από ξεριζωμένα δέντρα και κλαδιά και να το καταστρέψουν.

Γράφει: Αντρέας Λαζάρου

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/170014/odoiporiko-sto-enetiko-gefyri-tzielefou